četrtek, 28. junij 2012

S konopljo nad gube in kožna vnetja


Konopljino olje
Zaradi zdravilnih lastnosti je konoplja čedalje bolj priljubljena kot sestavina v kozmetičnih izdelkih za nego kože in las
Ob besedi konoplja marsikdo pomisli na drogo s psihoaktivnimi učinki. Pa vendar to ne velja za vsako konopljo, saj ima ta rastlina tri podvrste: Cannabis sativa (navadna konoplja), Cannabis indica (indijska konoplja) in Cannabis ruderalis. Vlakna, semena in konopljino olje navadne konoplje se že stoletja uporabljajo v industrijske namene, kot gradbeni material, nadomestilo za nafto, iz nje izdelujejo papir, vrvi in oblačila, zaradi zdravilnih lastnosti je vse bolj priljubljena tudi kot sestavina v kozmetičnih izdelkih za nego kože in las.

Že pred približno pet tisoč leti naj bi kitajski cesar Shen Nung za konopljo trdil, da je »eliksir nesmrtnosti«, ter jo uporabljal za zdravljenje revmatizma in zaprtja. Njena vlakna so za vrvi in jadra uporabljali stari Rimljani, na papirju iz konoplje je bilo natisnjeno Gutenbergovo Sveto pismo in prve »leviske« so ukrojili iz konoplje. Zdaj na to rastlino prisegajo nekateri priznani modni oblikovalci, kot so Giorgio Armani, Calvin Klein in Ralph Lauren, uporabljajo jo pri Adidasu, BMW in Mercedesu.
Bogata z omega maščobnimi kislinami
The Body Shop je prva večja kozmetična hiša, ki je prepoznala prednosti konopljinega olja, in kozmetika iz konoplje je na njenih policah že 12 let. V priljubljenih kozmetičnih izdelkih se skriva hladno stiskano konopljino olje iz semen navadne konoplje, ki ima intenziven vlažilni učinek. Olje, ki ne vsebuje opiatov (THC), je bogato z omega-3 in omega 6 nenasičenimi maščobnimi kislinami, vitamini (A, B1, B2, B3, B6, C, D in E), minerali (natrij, kalij, Cink, Fosfor, Kalcij, Magnezij, Železo, baker, mangan), proteini (predvsem globulinom edestinom in albumini), ogljikovimi hidrati in antioksidanti, kot so klorofil, tokoferoli in tokotrienoli. Njegova prednost so predvsem esencialne maščobne kisline, saj olje sestavlja vsaj polovica linolne kisline (LA) in nekaj odstotkov gamalinolenske kisline (GLA) - obe sta omega šest kislini -, v njem najdemo vsaj 20 odstotkov alfalinolenske kisline (ALA) in odstotek ali dva stearidonske kisline (SDA); zadnji prištevamo med omega tri maščobne kisline. S takšno sestavo je konopljino olje eno najboljših orožij v boju proti gubam. S starostjo se namreč zmanjšuje raven ceramidov, ki so pomembni pri ohranjanju vlage in čvrstosti kože, in večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki koži omogočajo njeno prožnost. S svojo optimalno kombinacijo esencialnih omega tri in Omega 6 maščobnih kislin, ki so v razmerju ena proti tri, konopljino olje učinkovito vzdržuje vlažnost kože, spodbuja k obnavljanju njenih celic in upočasnjuje staranje. Ker prodre neposredno v lipidno plast suhih kožnih celic in se enostavno vpije, hitro nadomesti pomanjkanje maščobe v koži zaradi slabe prehrane ali stresnega življenja. Kozmetični izdelki iz konoplje dobro nadomestijo ceramide in maščobne kisline ter pomagajo zadržati vlago v koži, kar je še posebej dobrodošlo pri zreli koži in koži, ki je bila preveč izpostavljena soncu, vetru ali onesnaženemu zraku. Izdelki učinkovito regenerirajo kožo, izboljšajo njeno čvrstost in vlago, koža pa laže ohrani svoj mladostni videz in se intenzivneje zaščiti pred prostimi radikali.
Pomoč pri kožnih obolenjih
Esencialne maščobne kisline so pomembni gradniki celične membrane v našem telesu. Zaradi njihovega neravnotežja, predvsem pomanjkanja omega tri maščobnih kislin, je koža pogosteje suha in razpokana, pojavljajo se ekcemi, akne, psoriaza in podobna vnetja ter na lasišču prhljaj, večje naj bi bilo tudi tveganje za nastanek kožnega raka. Kozmetika iz konoplje, ki je primerna za nego zelo zahtevne kože, pomaga ublažiti tudi te težave. Ugodno vpliva na poškodovano, občutljivo in izsušeno kožo, pospešuje zdravljenje opeklin in lažjih kožnih obolenj, poleg tega naj bi delovala kot naravna zaščita pred UV-žarki, saj maščobne kisline v kombinaciji z drugimi aktivnimi sestavinami zaščitijo kožo in jo učinkovito varujejo pred vplivi okolja. Vsi kozmetični izdelki iz konopljinega olja na trgu ne škodujejo zdravju in nimajo nikakršnega strupenega učinka. Če imajo ustrezne certifikate, so stoodstotno naravni, brez dodanih sintetičnih snovi, barvil in konzervansov, in niso testirani na živalih. Ti izdelki so priporočljivi pri zdravljenju kožnih bolezni, še zlasti simptomov atopijskega (alergijskega) dermatitisa, saj omilijo srbečico, ob redni uporabi pa koža postane manj suha. Ker na kožo delujejo protivnetno, naj bi bili učinkoviti po terapevtskih posegih pri zdravljenju aknaste kože. Vendar prednost te kozmetike niso le njene naravne in neobdelane sestavine, temveč tudi ugodna cena - pogosto je celo cenejša kot preostala biokozmetika -, kar velja tudi za izdelke na osnovi konoplje uspešnih slovenskih proizvajalcev.
Avtorica: Kaja Cencelj

Ni komentarjev:

Objavite komentar