Laneno olje pridobivajo iz
suhih semen rastline lana. Je blagega okusa ter prijetno oreškaste
arome in je imenitno za beljenje jedi vseh vrst, tako solat kot kuhanih
jedi, zlasti zelenjavnih.
Laneno olje v prehrani je odličen vir dveh esencialnih maščobnih kislin,
nujno potrebnih maščobnih kislin, ki jih človeško telo ne more
proizvesti samo, zato ju je treba zaužiti s hrano: linolne in linolenske
kisline. Laneno olje vsebuje 50% - 60% linolenske (omega-3) in
približno 17% linolne kisline (omega-6).
- deluje antilipogenično (zavira shranjevanje maščob v telesu)
- deluje antikatabolično (zavira razgradnjo mišičnrga tkiva)
- poveča betaoksidacijo (izgorevanje maščob v telesu)
- poveča občutljivost za inzulin v mišičnih celicah
Ena do tri velike žlice lanenega olja na
dan ali eno žlico olja na vsakih trideset kilogramov človekove teže,
najbolje umešanega v beljakovinskem napitku ali nemastni skuti. Laneno
olje jemljite s hrano, saj izboljša njegovo absorpcijo telo. Lahko ga
tudi pomešate s sokom, jogurtom, skuto ali drugimi živili oziroma
pijačo.
Video:
Ni komentarjev:
Objavite komentar