Mandljevo olje pridobivajo iz plodov
mandljevca, ki izvorno raste predvsem v Sredozemlju, bližnjem vzhodu ter
vse do Indije. Dandanes ga gojijo že skoraj po celem svetu, predvsem je
pridelava razširjena v Kaliforniji. Mandljevec je majhno listnato drevo
in sega v višino od 4 do 10 metrov.
Drevo je dobro prilagojeno na sušo in
uspeva tudi na področjih kjer primanjkuje vode. Spada v družino Prunus,
kot sliva, češnja, marelica,… Drevo začne proizvajati plodove šele po 5
letih. Plod oz. sadež mandljevca je koščičast in okoli 5 centimetrov
dolg, z nagubano lupino. Zunanja lupina je temno zelena, ki vsebuje
trdno skorjo in užitno seme. Poznana sta dva tipa mandljevca, sladki
mandelj in grenek mandelj. Olje pridobivajo le iz plodov sladkega
mandljevca s postopkom hladnega stiskanja mandljevih pešk. Hladno
stiskano olje je rumene barve, vsebuje veliko oleinske in linolne maščobne kisline ter je bogato z vitamini A, B1, B2, B6 in vitaminom E.
Blagodejne lastnosti pri interni uporabi mandljevega olja (prehrana):
Mandljem in mandljevemu olju pripisujejo
precej blagodejnih učinkov. Plodove zaradi dobrega okusa in hranljive
vrednosti uporabljajo predvsem v sladicah. Redno uživanje mandljevega olja naj bi dobro delovalo na prebavni trakt in znižanje holesterola. Pozitivno naj bi vplival tudi na živčni sistem in možgane.
Blagodejne lastnosti pri eksterni uporabi (kozmetika):
Mandljevo olje
je gladi in neguje kožo, ji daje občutek mehkobe ter jo dodatno
oskrbuje z vlago . Primerno je za vse tipe kože, tudi otroško nežno
kožo. Uporaba se priporoča tudi pri suhi, vneti in razdraženi koži. Po
nanosu mandljevo olje naredit tanek film, ki preprečuje izsušitev kože,
nato pa se počasi vpija v kožo. Ker se ne vpije prehitro je zelo
uporabno tudi za masažo in nego predvsem v pregibih kože. Mandljevo olje
zaradi svojih odličnih lastnosti zelo pogosto uporabljajo
aromaterapevti in maserji.
Ni komentarjev:
Objavite komentar