torek, 29. maj 2012

Nikotinski obliži vam pri odvajanju od kajenja pomagajo ravno toliko kot močna volja

Odvajanje od kajenjaNew York - Telegraph poroča, da najnovejša raziskava, ki so jo izvedli ameriški znanstveniki trdi, da nikotinski obliži kadilcem dolgoročno ne pomagajo pri odvajanju od kajenja. Tudi, če nikotinske obliže kadilec združi z urami svetovanj, naj to ne bi pomagalo ustaviti njegove želje po kajenju
Raziskavo so izvedli na harvardski univerzi v sodelovanju z massachusettsko in ugotovili, da so nikotinski obliži in nikotinske žvečilke neuporabni, če se kadilec želi z njihovo pomočjo za vedno odvaditi kajenja.
Izvedli so jo na 787 odraslih kadilcih, ki so nedavno prenehali kaditi. Raziskava, ki je potekala v treh fazah (od leta 2001 do leta 2006), je bila usmerjena v ugotavljanje pripomočkov, ki so vprašanim pomagali pri odvajanju od kajenja in v obseg časa, ko so te primočke uporabljali. Odgovoriti so morali tudi na vprašanje, če so medtem, ko so se trudili odvaditi od kajenja, obiskovali zdravnika ali kakršnokoli drugo obliko svetovanja.
Vodilni avtor raziskave Hillel Alpert je izjavil, da je raziskava pokazala, da nikotinski pripravki pri odvajanju od kajenja niso nič bolj učinkoviti kot volja posameznika. Kar tretjina vprašanih je po tem, ko so mislili, da so se kajenja odvadili, ponovno posegla po zavojčku cigaret. Pri tem ni bilo nobenih razlik med ljudmi, ki so med odvajanjem od cigaret posegali po nikotinskih obližih in tistimi, ki so se odvajanja lotili zgolj s pomočjo trdne volje.
Foto: Matej Povše
Izsledki raziskave so bili za marsikoga presenetljivi, saj so klinični poskusi kazali, da so nikotinski pripravki učinkoviti. Alpert trdi, da so nikotinski obliži dokaz, da kliničnim poskusom ne gre vedno verjeti in da je treba učinke in posledice pripravkov najprej preizkusiti na širši populaciji. Šele nato lahko podajamo zanesljive zaključke, je prepričan.
Rezultati raziskave pa že od objave močno odmevajo v ameriški javnosti, poroča Telegraph. Pojavile so se namreč številne pobude o tem, da bi moral biti nadzor nad vrsto prodaje nikotinskih izdelkov v trgovinah in lekarnah veliko boljši kot je.

Ni komentarjev:

Objavite komentar