“Življenjska moč te mogočne rastline se skriva v njenih semenih. Zato je konopljino olje tako dragoceno za vitalnost našega telesa”.
Zakaj uživati konopljino olje?
Konopljino olje vsebuje idealno sestavo esencialnih maščobnih kislin omega 6 in omega 3 (razmerje 1:3) za naš organizem. Esencialne maščobne kisline
so bistvene in jih moramo zaužiti s hrano, saj jih telo ne more tvoriti
samo. Zaradi vsebnosti linolne in alfa linolenske maščobne kisline
(omega maščobe) vpliva zelo ugodno na naše zdravje. Vsebuje osem
esencialnih aminokislin, veliko vitaminov, predvsem vitamin A in E ter vitamine skupine B. Konoplja že
od nekdaj velja za neprecenljivo rastlino, saj vsebuje še
gamalinolensko kislino (GLA), ki krepi naš imunski sistem in vpliva na
delovanje hormonov, živcev, mišic ter uravnava krvni pritisk. Konopljino
olje je znano kot naravna pomoč tudi pri težavah s kožo, boleznih srca
in ožilja. Blaži razna vnetja, ureja delovanje črevesja in lajša težave s
sklepi.
Konopljino olje priporočajo še pri naslednjih stanjih ( prim. dr. Janez Tasič):
- neurodermitis, atopični dermatitis, luskavica
- predmenstrualni sindrom (PMS)
- reumatidni artritis
- sladkorna bolezen
- kardiovaskularne bolezni
- kronična vnetja
- bolečine …
- predmenstrualni sindrom (PMS)
- reumatidni artritis
- sladkorna bolezen
- kardiovaskularne bolezni
- kronična vnetja
- bolečine …
Ugodno delovanje konopljinega olja
pripisujejo omega 3 in GLA maščobnim kislinam ter razmerju omega maščob v
njem. Konopljino olje namreč vsebuje 50-70 % omega 6 maščobne kisline,
15-20 % omega 3 maščobne kisline ter 2-4 % gama linolenske kisline glede
na celotno vsebnost maščobnih kislin.
Osnova za olje so konopljina semena,
ki morajo biti kvalitetna in zdrava. Najbolje je seveda, če so ekološko
ali biološko-dinamično pridelana in predelana. Konopljina semena so
zaščitena pred zunanjimi vplivi v trdi lupinici, ki pa se med nežnim
stiskanjem zlomi, iz semen pa priteče zlato-zeleno olje. Pri
pridobivanju olja igra najpomembnejšo vlogo način stiskanja. Od njega je
odvisno, koliko vitalnih in hranljivih snovi se bo v olju tudi
ohranilo. Pri nakupu izberite konopljino olje, ki je
hladno stiskano z mehanskim postopkom brez dodatnega segrevanja in
dostopa kisika. Nap. olja Pečarič. Olje ne smi biti filtrirano z
dodatki kemičnih snovi, topil ali centrifugirano. Uporablja se lahko le
nizek tlak. S tem se ohranijo kvaliteta, značilen oreškast okus in vse
hranilne snovi v olju. Ker konopljino olje vsebuje kar
90 % nenasičenih maščobnih kislin, je zaščita pred kisikom, svetlobo in
toploto zelo pomembna. Napolnjeno mora biti v temne steklenice, da je
zaščiteno pred svetlobo. Skladiščenje mora biti v temnem in hladnem
prostoru. Redno se morajo spremljati tudi kakovostni parametri tako
semen kot olja v laboratoriju. Tekom celotne proizvodnje se mora
zagotavljati najnižja možna vsebnost kislin, ki povzročajo oksidacijo
olja.
Uporaba konopljinega olja
Dnevno se ga priporoča zaužiti 10-20 g
oz. 1 do 2 jedilni žlici zjutraj na tešče ali 30 minut pred jedjo, da se
kar najbolje absorbira. Zelo okusno je tudi za vse vrste solat, odlično
se prilega zelenjavi, juham, namazom in jedem s skuto. Konopljino olje
daje jedem poseben okus s svojo oreškasto noto.
Ni komentarjev:
Objavite komentar