nedelja, 9. september 2012

Konopljino olje za življenjsko moč


Konopljino olje“Življenjska moč te mogočne rastline se skriva v njenih semenih. Zato je konopljino olje tako dragoceno za vitalnost našega telesa”.

Zakaj uživati konopljino olje?

Konopljino olje vsebuje idealno sestavo esencialnih maščobnih kislin omega 6 in omega 3 (razmerje 1:3) za naš organizem. Esencialne maščobne kisline so bistvene in jih moramo zaužiti s hrano, saj jih telo ne more tvoriti samo. Zaradi vsebnosti linolne in alfa linolenske maščobne kisline (omega maščobe) vpliva zelo ugodno na naše zdravje. Vsebuje osem esencialnih aminokislin, veliko vitaminov, predvsem vitamin A in E ter vitamine skupine B. Konoplja že od nekdaj velja za neprecenljivo rastlino, saj vsebuje še gamalinolensko kislino (GLA), ki krepi naš imunski sistem in vpliva na delovanje hormonov, živcev, mišic ter uravnava krvni pritisk. Konopljino olje je znano kot naravna pomoč tudi pri težavah s kožo, boleznih srca in ožilja. Blaži razna vnetja, ureja delovanje črevesja in lajša težave s sklepi.
Konopljino olje priporočajo še pri naslednjih stanjih ( prim. dr. Janez Tasič):
- neurodermitis, atopični dermatitis, luskavica
- predmenstrualni sindrom (PMS)
- reumatidni artritis
- sladkorna bolezen
- kardiovaskularne bolezni
- kronična vnetja
- bolečine …
Ugodno delovanje konopljinega olja pripisujejo omega 3 in GLA maščobnim kislinam ter razmerju omega maščob v njem. Konopljino olje namreč vsebuje 50-70 % omega 6 maščobne kisline, 15-20 % omega 3 maščobne kisline ter 2-4 % gama linolenske kisline glede na celotno vsebnost maščobnih kislin.
Osnova za olje so konopljina semena, ki morajo biti kvalitetna in zdrava. Najbolje je seveda, če so ekološko ali biološko-dinamično pridelana in predelana.  Konopljina semena so zaščitena pred zunanjimi vplivi v trdi lupinici, ki pa se med nežnim stiskanjem zlomi, iz semen pa priteče zlato-zeleno olje. Pri pridobivanju olja igra najpomembnejšo vlogo način stiskanja. Od njega je odvisno, koliko vitalnih in hranljivih snovi se bo v olju tudi ohranilo. Pri nakupu izberite konopljino olje, ki je hladno stiskano z mehanskim postopkom brez dodatnega segrevanja in dostopa kisika. Nap. olja Pečarič.  Olje ne smi biti filtrirano z dodatki kemičnih snovi, topil ali centrifugirano. Uporablja se lahko le nizek tlak.  S tem se ohranijo kvaliteta, značilen oreškast okus in vse hranilne snovi v olju. Ker konopljino olje vsebuje kar 90 % nenasičenih maščobnih kislin, je zaščita pred kisikom, svetlobo in toploto zelo pomembna. Napolnjeno mora biti v temne steklenice, da je zaščiteno pred svetlobo. Skladiščenje mora biti v temnem in hladnem prostoru.  Redno se morajo spremljati tudi kakovostni parametri tako semen kot olja v laboratoriju. Tekom celotne proizvodnje se mora zagotavljati najnižja možna vsebnost kislin, ki povzročajo oksidacijo olja.

Uporaba konopljinega olja

Dnevno se ga priporoča zaužiti 10-20 g oz. 1 do 2 jedilni žlici zjutraj na tešče ali 30 minut pred jedjo, da se kar najbolje absorbira. Zelo okusno je tudi za vse vrste solat, odlično se prilega zelenjavi, juham, namazom in jedem s skuto. Konopljino olje daje jedem poseben okus s svojo oreškasto noto.

Ni komentarjev:

Objavite komentar